«Я знаю точно, як виростити найкращі яблука!»

28.08.2018 — 12:28

 Василь Швець, ПП «Аронія»: «Я знаю точно, як виростити найкращі яблука!»

Яскраво забарвлене яблуко, особливо з червоним рум’янцем, здається, саме так і проситься до рук. Навіть якщо у вас в саду плодоносять найпопулярніші сорти чи клони яблунь, їх плоди мають бути насамперед привабливими, адже форма й колір впадають в очі першими. І вже затим слідує соковитість і смак – медовий чи кисло-солодкий – і водночас ніжний та ароматний.

Василь Швець – садівник досвідчений і на таких тонкощах розуміється добре. Саме тому, вирощуючи один із найкращих у світі сортів яблук – Хані Крісп, весь час замислювався над тим, як до королівського смаку заокеанського сорту додати зовнішньої родзинки – яскравого рум’янцю. І шлях пошуку розв’язання цієї проблеми привів садівника до компанії Stoller.

– Від липня минулого року я задавав усім відомим мені на ринку компаніям одне й те саме запитання: «Як можна покращити яскравість забарвлення плодів американського сорту яблук Хані Крісп?» Споживач звично обирає яскравіші: золотисто-жовті, зелені або ж хоча б наполовину червоні плоди. Хані Крісп у наших умовах формує плоди з невеликою площею рум’янцю – максимум 10-15% поверхні плоду, та й то – розмитого. Фахівці компанії Stoller порадили спробувати їхній препарат Sugar Mover. Я ризикнув: здійснив дві обробки части- ни саду – 1,5 га площі з Хані Крісп, ще й лишилося на обробку двох рядів клону японського сорту Фуджі – Бені Шогун, плоди якого теж не яскраві, а світло-малинові. Коли прийшла пора першого збирання, так звана проривка – 28 серпня, знімали найбільші й найчервоніші плоди, то яблука мали на 25-30, а деякі й на 40% поверхні плоду гарний рум’янець. Під час другого знімання результат був ще кращим – яблука мали рум’янець більш, ніж на половині плоду, а під час третього, уже кінцевого збору плоди мали привабливий рум’янець на 60-70% своєї поверхні. І яблука Бені Шогун теж були інтенсивнішого малинового кольору. Це мене вразило й дуже зацікавило. Я став заглиблюватися в літературу навколо компанії Stoller, вивчати їхні наукові праці, результати досліджень, рекомендації. І швидко зрозумів, що у фірми цікавий науковий підхід до системи стимулювання виробництв  а ростових речовин самою рослиною. Не просто давати їх рослині, а змусити самотужки виробляти! Це значно посилило мій інтерес до продуктів цієї компанії, – резюмує Василь Швець із м. Снятин Івано-Франківської області.  

У ПП «Аронія» 113 га саду, в котрому з-поміж слив, груш та черешні королевою є яблуня, під котру відведено 100 га. На нинішній сезон Василь Швець замовив на всю площу садів повну програму їх обробки шістьма препаратами Stoller: Fast Start, Stimulate, Bioforge, X-Tra Power, Sugar Mover та Nitrate Balancer.

– Хоча ця компанія переважно спеціалізується на польових культурах, у 2018 році планується сфокусувати дослідження в Україні саме на плодово-ягідних та овочевих культурах. Головний напрям – наукові дослідження і розробка продуктів та технологій для максимізації генетичної експресії рослин – це саме те, що треба на сучасному етапі усім аграріям-рослинникам, – продовжує розповідь Василь Швець. – Можливо саме ми й будемо для них поштовхом чи початковим відліком нового напряму. Я зустрічався в Тернополі з доктором Робертом Шортеллом, показував йому наше яблуко, на що він зауважив, що навіть на своїй батьківщині в США Хані Крісп не має такого яскравого забарвлення. Модель гормонального балансу, відкрита і так добре вивчена компанією, лежить в основі всіх рослинних організмів. Спочатку ми допомагаємо рослинам активізувати ріст з весни, потім поступово переводити все у формування плодів, а наприкінці сезону сприяти тому, аби рослина віддала цукри та вітаміни плоду, що покращує забарвлення, замінює хлоропластові клітини на антоціанові тощо.

– Основний фокус розробок компанії спрямовано на фізіологічне управління функціями рослин, – коментує Ніка Насімов, директор Stoller Ukraine. – Наші препарати забезпечують швидке проростання і формування сильного стебла, стимулюють швидкий вегетативний ріст і стрімкий перехід до цвітіння, запилення, запліднення і формування сильного ембріона – зерна чи плоду, впливають на рівень етилену, мобілізують цукри, підвищують якісні характеристики врожаю. І все це виробляється самою рослиною. Водночас наша технологія й препарати допомагають страхувати рослини від стресів, мінімізувати їх вплив. Також ми завжди готові запропонувати індивідуальне рішення, про що й розповів садівник з Івано-Франківщини. Нагадую, що наші рішення актуальні для зернових, соняшнику, кукурудзи, сої, ріпаку, а також овочів та картоплі.

 

Підпишіться на розсилку і будьте в курсі останніх новин!